3-årigt OK-Forlig i industrien
Forlig på industriens
overenskomster (uddrag)
Dansk Industri og CO-industri har 9. februar 2025 indgået en treårig aftale om nye overenskomster på industriens område. Forliget om Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst er gennembrudsforliget på det private arbejdsmarkeds minimallønsområde.
Mindstebetaling, overarbejdsbetaling, genebetalinger lærlingesatser, Fritvalgs Lønkonto og arbejdsgivers pensionsbidrag:
Mindstebetalingssatsen stiger med 3,75 kr. i 2025, 3,50 kr. i 2026 & 2027.
Tillæg for overarbejde mv. stiger med 3,0 pct. i 2025, 2026 og 2027.
Øvrige genebetalinger stiger med 3,5 pct. i 2025, 2026 og 2027.
Betalingssatserne til elever og lærlinge forhøjes med 4,0 pct. i 2025, og 3,5 pct. i 2026 og 2027.
Bidraget til Fritvalgs Lønkontoen stiger med 1 procentpoint pr. 1. marts 2026 og 1 procentpoint pr. 1. marts 2027.
Arbejdsgivers pensionsbidrag ændres pr. 1. maj 2025 fra 10,0 til 11,0 pct.
Regulering af løn og tillæg i hhv. 2025, 2026 og 2027
Regulering af løn, tillæg mv. sker pr. 1. maj 2025, så virksomhederne undgår unødig administration ved at skulle tilbageregulere. I 2026 og 2027 reguleres pr. 1. marts.
Medarbejderes ret til frihed i særlige familiemæssige situationer
Medarbejderne får ret til frihed i en række særlige familiemæssige situationer. Det betyder at medarbejderne får ret til:
- at afholde barns tredje sygedag,
- at afholde 2 dages frihed om året til at ledsage nærtstående ved akutte nødstilfælde og til planlagte helbredskonsultationer, behandlinger og møder med offentlig myndighed samt yderligere 5 dages frihed om året i forbindelse med at ledsage nærtstående ved kritisk sygdom eller udredning herfor. Yderligere fravær kan efter omstændighederne aftales mellem medarbejderen og virksomheden,
- at bedsteforældre kan afholde 2 børnebørns-omsorgsdage.
Fridagene afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin Fritvalgs Lønkonto.
Barselsrettigheder for sociale forældre og nærtstående familiemedlemmer
Orlovsrettighederne forbedres, så enten mor eller den anden forælder kan holde yderligere to uger orlov med løn. Det betyder, at mor nu kan holde op til 26 ugers orlov med løn, og den anden forælder kan holde op til 19 ugers orlov med løn.
Derudover tager overenskomsterne nu højde for barselslovens nye muligheder for at dele orlov i forbindelse med fødsel i flere forskellige familieformer. Sociale forældre (en samlevende med en retlig forælder, der påtænkes en forældrelignende relation til barnet) får ret til orlov med løn på tilsvarende vilkår som retlige forældre.
Samtidig er der givet mulighed for at en soloforælders nærtstående familie kan tage en del af orloven, i op til 15 uger med løn.
I begge tilfælde er det en betingelse, at den retlige forælder overfører en del af sine orlovsrettigheder.
Løn under sygdom
Parterne er blevet enige om at forlænge den periode, hvor medarbejderen får løn under sygdom. Perioden bliver forlænget med 3 uger. Medarbejderen får dermed ret til en betaling svarende sit lidte indtægtstab de første 5 ugers sygdom, og derefter ret til maksimalt 12 uger med fuld løn eksklusiv genetillæg.
Synliggørelse af løn og løndele
Der iværksættes et samarbejde mellem DI og lønsystemudbydere om at øge synligheden af den samlede lønpakke på medarbejdernes lønseddel.
Nyt vederlag til Arbejdsmiljørepræsentanter
Parterne har som noget nyt aftalt et vederlag til Arbejdsmiljørepræsentanter på 9.000 kr. årligt. Tillægget ydes alene til arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlemmer af forbundene under CO-industri. Vederlaget supplerer arbejdsmiljølovens regler om betaling.
Valgreglerne for tillidsrepræsentanter justeres
Det er blevet lettere at få valgt en tillidsrepræsentant, da det nu er tilstrækkeligt, at der er et flertal for en tillidsrepræsentant, og at tillidsrepræsentanten har opbakning fra mindst en tredjedel af medarbejderne. Tidligere skulle mindst halvdelen af medarbejderne have stemt på tillidsrepræsentanten.
Tillidsrepræsentanters adgang til deltagelse i orienteringsmøder om overenskomstresultatet
Tillidsrepræsentanter får med aftalen ret til frihed til at deltage i orienteringsmøder om overenskomstresultatet. Retten er tiltænkt møder, hvor forbundet deltager, og skal medvirke til at udbrede kendskabet til indholdet af overenskomstfornyelsen.
Mulighed for at aftale op til én yderligere uddannelsesrepræsentant
Med forliget bliver uddannelsesarbejdet styrket ved at give mulighed for ved lokal enighed at udpege én uddannelsesrepræsentant for Industriens Overenskomst og én uddannelsesrepræsentant for Industriens Funktionæroverenskomst. Tidligere kunne der udpeges én uddannelsesrepræsentant ved lokal enighed.
Tydeliggørelse af muligheden for at afslå overarbejde
Overenskomsterne tydeliggør nu de muligheder, hvor medarbejderen kan afslå at udføre overarbejde, hvis det er begrundet i tungtvejende personlige eller familiemæssige forhold i forbindelse med særlige mærkedage og i forbindelse med særlige akutte hændelser og i situationer af afgørende helbredsmæssig betydning.
Øget fleksibilitet ved brug af afspadsering
Virksomhederne får øget adgangen til at udbetale overarbejde i stedet for, at det skal afspadseres. Antallet af timer, der ikke skal afspadseres, øges fra 8 til 12 timer inden for en 4 ugers periode og fra 12 til 18 timer ved reparationsopgaver. Den periode, hvori overarbejde skal afspadseres, er udvidet fra 4 til 6 måneder (::::) Kilde: DI.dk
Kommentarer
Send en kommentar