Spaniens gyservalg 23.7.

 Det var lidt af et gyservalg, der blev afholdt den 23.,7. Det gik ikke så galt for den regerende koalition af PSOE (spanske socialdemokrater) og venstrefløjsstøttealliancen SUMAR (bestående af 15 venstrefløjspartier, herunder Izquierda Unidos/Podemos), som det var ventet.


Kilde: rtve.es

Efter meget positive meningsmålinger for oppositionspartierne PP(konservative folkeparti) og VOX (nationalkonservativt, identitært højreparti), var det forventet, at disse tilsammen kunne råde over et absolut flertal og således overtage regeringsmagten. Tilbagegangen på 19 mandater for Vox er udtryk for, at spanske vælgere forkaster det yderste højre.

Lederen af PSOE, Pedro Sanchez, erklærede efter "valgsejren", at oppositionen havde lidt nederlag, og regeringen kunne fortsætte med støtte fra småpartier, herunder de regionale partier fra Baskerlandet, EH Bildu) og Junts fra Catalonien. 

Kritikken af PP's samarbejde med VOX synes at have gjort indtryk på mange vælgere. Det gælder ikke mindst mange kvindelige vælgere, der vender sig imod VOX's ønsker om at føre ligestillingslovgivning og LGBTQ-rettigheder tilbage. 

Mange vælgere har givet udtryk for ønsker om forandring i noget, de opfatter som stivnet spansk politik, men disse ønsker er kølnet, når det er gået op for dem, hvad konsekvenserne kunne blive, hvis de to højrepartier kom til magten. Partiet har beskrevet klimapolitikken som "fanatisk", og adgang til abort skal ifølge partiet begrænses. 

Pedro Sanchez står over for betydelige vanskeligheder, hvis han vil genetablere sin regering. Det er bl.a. de catalanske uafhængighedstilhængere i Junts, der har erklæret, at de ikke uden videre vil støtte en ny PSOE-regering. Det vil kræve betydelige indrømmelser.
    Bortset fra det, så vil heller ikke støtte fra de øvrige små regionale partier være nok til et flertal for en ny koalitionsregering. Både i Baskerlandet (EH Bildu og PNV) og i Catalonien skal aftaler forhandles på plads med både et venstreorienteret og højreorienteret nationalistisk parti (ERC og Junts). 

I Spanien skal man igennem en afstemning om en ny regering. Det gør det vanskeligt at stille op til en tillidsafstemning i parlamentet, hvis man ikke på forhånd har forhandlet et flertal bag den på plads. Investiturprocessen, hvor parlamentet debatterer - og endeligt godkender - en ny regering kan tage flere dage, hvad der er udtryk for fungerende demokrati, men som i denne situation kan ende i nyvalg.

Spanien står over for store udfordringer. Siden pandemien er det gået ret godt for økonomien helt overordnet betragtet. Arbejdsløshden, der tidligere har været meget høj, har nærmet sig det europæiske gennemsnit på omkring 7 pct. Det hænger sammen med en relativt pæn økonomisk vækst. 
     Resultaterne af denne er dog meget ulige fordelt.
    Gennem indeksering, i forhold til priserne, af mindstelønninger og pensioner er nogle af de værste virkninger af den høje inflation mildnet. Men kritikken af høje supermarkedspriser er ikke forstummet. Hertil kommer boligproblemer og usikre beskæftigelsesforhold for især nye på arbejdsmarkedet. 


Så er vi klar med forårsprogrammet for Franske Film Mandage:
19. februar kl. 19.00: ‘L’été dernier’ (Last Summer) af Catherine Breillat
26. februar kl. 19.00: Vincent doit mourir (Vincent Must Die) af Stéphan Castang
4. marts kl. 17.00: Divertimento af Marie-Castille Mention-Schaar
11. marts kl. 17.00: Le Règne animal (The Animal Kingdom) af Thomas Cailley
18. marts kl. 16.40: CPH:DOX: Little Girl Blue af Mona Achache
25. marts kl. 19.00: Yannick af Quentin Dupieux
15. april kl. 19.00: La Bête (The Beast) af Bertrand Bonello
22. april kl. 19.00: Fire døtre (Les Filles d’Olfa) af Kaouther Ben Hania
29. april kl. 19.00: Bonnard, Pierre og Marthe af Martin Provost
6. maj kl. 19.00: De uønskede (Les Indésirables / Bâtiment 5) af Ladj Ly
13. maj kl. 19.00: Marguerites formel (Le théorème de Marguerite) af Anna Novion
27. maj kl. 19.00: Red Island (L’Île rouge) af Robin Campillo
3. juni kl. 19.00: Ad ukendte stier (Sur les chemins noir) af Denis Imbert
17. juni kl. 19.00: Da Sophia mødte Sylvain (Simple comme Sylvain) af Monia Chokri

Franske Film mandage arrangeres i samarbejde med Institut français Danemark.

 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Unødvendig stramning af pengepolitikken

Attentat imod den danske model

Tæv til regering i meningsmåling